Web sitesi nasıl kurulur? Nereden başlamalıyım? Web sitesi kurmak için nelere ihtiyacımız var? Basit bir web sitesi nasıl oluşturulur kısaca anlatalım.
Web sitesi artık hemen hemen tüm işletmeler için ihtiyaç haline gelmiştir. İnsanlar web sitenize girerek işletmeniz, kurumunuz veya şahsınız hakkında hizmet, profil, iletişim, vb. bilgileri öğrenebilir. Web siteniz sizinle çalışmaya başlayacak insanlar üzerindeki ilk etki ve izlenimi uyandırır. Bu yüzden sitenizdeki profesyonellik, görsellik, içerik ve paylaşımlar sizin kalitenizi, ciddiyetinizi, prensiplerinizi yansıtan önemli kriterlerdir.
Web sitesi kurmak için bu konu hakkında yeterli bilgi ve hakimiyete sahip olmanız gerekmektedir. Hiçbir bilgi ve deneyime sahip değilseniz Wordpress, Joomla, vb. gibi hazır tasarımlarla da web sitenizi oluşturabilirsiniz. Ancak, nasıl oluşturacağınıza dair bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Ya da az bilgi sahibi iseniz amatör yapıda basit bir web sitesi kurabilirsiniz.
Ancak şunu belirtmekte fayda görüyorum ki; Amatör ruhla hazırlanmış siteler, "Web siten var mı?" "Var" sorusuna olumlu cevap vermekten başka size hiçbir fayda ve getiri sağlamayacaktır. Olumsuz bir imaj oluşturabileceği gibi, Google ve diğer arama motorları tarafından da "çöp site" olarak sınıflandırılabilmektedir.
Web sitesi kurmak için nelere gereksinimimiz var gelin hep beraber göz atalım.
Domain (Alan Adı) Tescili
Öncelikle kuracağınız web sitesine bir alan adı tescil ettirmeniz gerekmektedir. Alan adı, insanların internet ortamında size ulaşmak için kullanacağı adresinizdir. Nasıl ki işletmenizin, mağazanızın bir adresi var ve adrese gelen insanlar sizin tabelanızı ve mağazanızı görüyorsa, alan adınızı yazan ve sitenizi ziyaret eden insanlar da logonuzu ve adınızı göreceklerdir.
Alan adını tescil işlemleri günümüzde hep firma, kurum veya şahıs isimleri ile tercih edilmekte olsa bile sektörünüze ait kelimelerden de seçim yapabilirsiniz. Aynı isme sahip yüzlerce şahıs veya kuruluş olabilir. Fakat bir alan adını sadece bir kişi satın alabilir. Bu yüzden alternatif alan adı uzantıları türetilmiştir. .com, .net, .info, .org, .co, .name gibi çeşitli uzantılar bulunmakta ve her uzantı farklı bir amaç için kullanılmaktadır. Ayrıca ülkemize ait .tr uzantılı profesyonel ve belge ile alınabilen alan adları da satın alabilirsiniz.
Alan adının kısa ve en fazla iki kelimeden oluşması önemlidir. Hem insanların hafızasında kolay yer eder, hem de arama motorları tarafından daha çok sevilir.
Alan adı tescil işlemlerini nic.tr adresinden yapabileceğiniz gibi, bir çok domain hizmet sağlayıcıdan da satın alabilirsiniz.
Hosting İşlemleri
Hosting, barındırmak anlamını taşımaktadır. Yani oluşturduğunuz web sitesine ait tüm dosya ve verileri barındıracağınız yer. Aldığınız alan adı Name Server bilgilerini hosting sunucusuna yönlendirme yaparak hosting hizmetinizden yararlanabilirsiniz.
Çeşitli hosting paketleri vardır. Sitenizin yapısına göre bu paketlerden en uygun olanını seçmeniz gerekmektedir. Siteniz sadece HTML, CSS, FLASH kod yapısı ile hazırlanmış ve dinamik hiçbir yapı yoksa en basit hosting sunucusunu seçebilirsiniz. Siteniz dinamik ASP, PHP, JAVA kod yapıları ile oluşturulmuş ve veritabanı varsa sitenizin sağlıklı çalışabilmesi için buna uygun bir hosting sunucusu seçmeniz gerekecektir. Sitenizdeki tüm dosyaların kapladığı alan, hedeflediğiniz trafik ve oluşturacağınız veri girişini göz önünde bulundurmanız ve paket seçiminizi buna göre yapmanız önerilir. Ya da en düşük paketi seçerek, yetersiz kaldığı durumda cuzi bir farkla paket değişikliği talebinde bulunabilirsiniz.
Hosting paketi satın alacağınız firmanın verdiği hizmet kalitesi, hızı ve teknolojik alt yapısı çok önemlidir. Bu yüzden ucuz olsundan ziyade kaliteli ve kesintisiz hizmet alabileceğiniz hosting firmalarını tercih ediniz. Bunu internette küçük bir araştırma ile hemen bulabilirsiniz.
Hosting paketleri, satıcı firmaların fiyat ve şartlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Aylık kotaları ve depolama alanı seçenekleri vardır. İndirilen her döküman ve ziyaret edilen her sayfa sizin kotanıza etki edecektir. Yoğun trafik yaşadığınız takdirde aylık kota aşımı gerçekleşebilir ve sizden ek ücret talebinde bulunabilirler. Ödemediğiniz takdirde aldığınız hizmet servis dışı kalacaktır.
Web Sitesi Tasarım İşlemi
Tasarım İşlemi Zor mudur?
Bu durum kişinin zevk ve isteklerine göre değişmektedir. Ve tasarımın işçiliğine, inceliğine, kalitesine, kullanımına göre fiyat politikaları değişmektedir. Yani, eğer sitenizi dışarıya yaptırıyorsanız tasarım fiyatı değiştiren bir etkendir. Sitenizi kendiniz yapmayı düşünüyorsanız basit bir tasarım oluşturabilir ya da hazır tasarımlardan satın alabilirsiniz.
Web sitesi tasarlamak konusu çok kapsamlı ve sayfalarca yazılabilecek bir konu olduğundan bir kaç satıra sığdırmak mümkün değildir. Tasarım esnasında dikkat etmeniz gereken çok ince ayrıntılar, hızınızı etkileyecek faktörler, tasarım kod yapısı, şablon yapısı, çözünürlük yapısı, her cihaza tam ölçeklenebilecek (Responsive) duyarlılık yapısı, vb. gibi ayrıntıları bulunmaktadır. Başlık, menü, içerik, alt menü şablonlarınızı sayfa içerisinde oluşturabileceğiniz gibi dışarıdan çağırılan harici bir CSS dökümanı ile de kodlayabilirsiniz. CSS ile oluşturulmuş tasarımlar daha hızlı açılmakta, daha kolay müdahale edilebilmekte ve arama motorları tarafından daha çok sevilmektedir.
Yazılım Ve Kodlama
Bir web sitesi çeşitli dillerde yazılabilir. Her web sitesinin temel kodlama dili HTML'dir. Görselleri ve içerikleri oluşturmak için HTML diline hakim olmanız yeterlidir. Eğer bir program sayesinde tasarım yapıyorsanız sizin çok iyi şekilde kod bilmenize gerek yoktur. Oluşturduğunuz şablon, tablo, resim ve yazı sitilleri otomatik olarak HTML dilinde kodlanmaktadır.
Siteniz dinamik yapıda oluşturulacaksa, iletişim formları, sayaç, vb. PHP veya ASP diline hakim olmanız gerekmektedir. Sitenizi bir panel sayesinde yönetmek, içerik yönetimi, kategori, alt kategori, vb. gibi özellikler kazandırmak istiyorsanız ek olarak veritabanı oluşturma ile ilgili bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Veritabanı ihtiyaçlarınızı karşılayacak ücretli-ücretsiz bir çok ürün vardır. MYSQL en çok kullanılan veritabanı olmakla birlikte ücretsiz olmasından dolayı destek sağlanamamaktadır. MSSQL, Oracle, Progress gibi ücretli, güvenilir, yazılım desteği alabileceğiniz veritabanları da bulunmaktadır.
Tüm bu kıstaslar yerine getirildiği takdirde, sizinde basit ya da kapsamlı bir web siteniz olabilir.