İnternet kullanan kişilerin en çok merak ettikleri konu, kullandıkları tarayıcı programı ile çağırdıkları internet sitelerinin nasıl yapıldığıdır. Bir web yazılım yapılırken tüm aşamalar iki başlık altında toplanabilir. Bunlar;
Bu aşamada tarayıcı programı ile kullanıcının yani istemcinin sunucudan çağırdığı sitenin, tasarımı, logosu, içeriği kullanıcının gördüğü denilen bölümdür.
Bu aşama ise, kullanıcının siteyi daha iyi, rahat ve zorlanmadan kullanabilmesi, kullanıcıdan bilgileri güvenli bir şekilde alıp, ona güvenli bir şekilde içeriği sunmasını sağlayan kısaca bir web sitenin beyni denebilecek yazılım aşamasıdır.
Kullanıcının göremediği bu aşama, ciddi bir denetim ve kontrolden geçerek yapılmaktadır. İnternetin yaygın olarak kullanılmaya başlamasından sonra çeşitli protokoller yardımı ile siteler kullanıcının ekranına getirilebiliyordu. Bu dönemde kullanıcıdan bir bilgi girmesine ihtiyaç olmadığı için, yapılan siteler basit ve sade görünmekteydi. Ancak daha sonra gerek e-ticaret ve bankacılık gibi alanlar olsun gerekse de normal amaçlarla (sosyal medya) olsun, site sahipleri kullanıcılara istenen bilgileri güvenli bir şekilde ulaştırmaya ihtiyaç duymuştur. Bu aşamada web yazılımları hayatımıza girmiştir. Bunlara örnek vermek gerekirse;
Bu web yazılımı en basit ve kullanımı diğerlerine nispeten daha kolaydır. Yapılan işlemlerde site sahibinin kullanıcıya neyi hangi alanda göstermesi isteniyorsa, kullanıcı onu orada görebilir ve site üzerinde herhangi bir ekleme yapması imkânsızdır. Bu dilin ana özelliği yazı, resim veya video içeren bir sayfanın tarayıcı yazılımı tarafından doğru yorumlanarak kullanıcının ekranında açılması ve sayfaların birbirlerine bağlanabilmesidir.
Bu tür web yazılım dillerinin çıkış amacı ise özellikle HTML ile hazırlanmış sayfalara çeşitli özellikler katmaktır. Buna örnek vermek gerekirse bir site sahibi sitesini ziyaret edenlerin görüş ve önerilerini almak veya daha sonra onlara ulaşabilmek için sitesine bu yazılım dilleri ile oluşturulmuş form gönderme sayfası ekleyebilir. Bu sayede normalde siteye bir ekleme yapamayan kullanıcının, neredeyse ulaşması imkânsız olan veri tabanına bilgi kaydedebilmesi sağlanmış olur. Ancak günümüzde internetin geldiği nokta dikkate alındığında, artık internet üzerinden alışveriş yapmak, yemek siparişi vermek ve bankacılık işlemlerinin yapılabilmesi tamamıyla bu web yazılımları ile mümkün olabilmektedir. Üstelik bilgi ve kişi güvenliği önemli bir konu olduğundan, sunucu ve istemci (kullanıcı) arasındaki bilgi alışverişinin korunması amacıyla bu yazılımlar gelişerek daha komplike bir hale gelmiştir.