Google Adsense reklam platformu, sitesinde reklam yayınlayarak para kazanmak isteyen her site sahibinin en büyük kazanç kapısıdır.

Sitelerinde reklam yayınlamak, reklam tıklamalarından gelir elde etmek isteyen her site sahibi Adsense'ye başvurur. Kimisi kabul edilirken kimisi red cevabı alır. Adsense neden her siteyi kabul etmez? Uyulması gereken kurallar nelerdir?

Uygun Olmayan İçerik

Adsense insanlığa fayda sağlayacak siteleri destekler. Müstehcen, pornografik, illegal, kumar oynatan veya teşvik eden, kullanıcıları kandırmaya yönelik içerikler, telif haklarını çiğneyen, şiddet ve vahşet görüntüleri ortaya koyan, kendi menfaatleri için başkalarına zarar veren her türlü içeriği reddeder. Telif hakları ödenmemiş her türlü oyun, film, müzik, kitap, vb. içeriğe sahip yayın yapan siteler red cevabı ile karşılaşır.

Kopya, çalıntı içeriği de Adsense onaylamaz. Kopyala yapıştırla başkalarının emeğini çalan, kendisine menfaatten başka kullanıcılara hiçbirşey kazandırmayan sitelere onay vermez. Asıl olan kalem, cümlelerin ilk sahibi daha bir değerli olduğu gibi sayfasında yayınlanan reklamlara tıklama oranı da daha yüksek kazandırır. Kopya içeriğinizde yayınladığınız reklamların tıklama başına maliyet oranı (TBMO) düşüktür. Sürekli kopya içerik, Adsense onayı almışsanız dahi banlanmanıza ve hesabınızın kapatılmasına neden olabilir.

Sitenizde Adsense ile üçüncü bir tarafın reklamları yayınlanıyorsa bunların birbirinden bariz bir şekilde ayırt edilmesi gerekmektedir. Adsense reklamlarına çok benzeyen reklamlarda hesabınızın kapatılmasına neden olmaktadır.

Domain Yaşının Etkisi

Adsense açıklamalarında yayınlanan şöyle bir yazı ile karşılaşırız.

Siteniz en az 6 aydır size mi ait?

"Çin ve Hindistan da dahil olmak üzere bazı yerlerde, yayıncıların en az 6 aydır o sitenin sahibi olması gerekir. Bu önlemi, reklam ağımızın kaliteli olmasını sağlamak ve reklam verenlerimizin ve mevcut yayıncılarımızın çıkarlarını korumak için aldık."

Bu gruba Türkiye'nin henüz dahil olmadığını destekleyen onaylamalara forumlarda ve internet aramalarında sık sık rastlarız. "14 günlük sitem Adsense'ye kabul edildi." "Daha 8 günde onay aldım" "3 Günlük siteye ikinci onayı aldım" gibi.

Bazı durumlarda içeriğin kalitesi, sayfa sayısı, konu farklılığı sitenizin çok kısa sürede kabul edilmesine yol açsada, siz siz olun siteniz yeterli seviyeye erişmeden başvuruda bulunmayın.

Çin ve Hindistan'da bu durum uygulanmaya başladıysa yavaş yavaş Türkiye'ye de gelecek demektir.

Bunlar dışında sitenizde gereksiz kelime tekrarları, etiketler, ziyaretçileri rahatsız edecek eklentiler, açılır popup pencereler kullanmayınız. Sitenizin link düzenini güzel inşa ediniz. İnsanlar aradıklarını kolayca bulsun, tüm sayfalarınıza kolayca erişim sağlayabilsin. Hızlı açılan, iyi optimize edilmiş, sade ve şık tasarımlara sahip olun. Kendinize bir sorun: "Ben olsam bu siteyi gerçekten kabul eder miydim?" İçiniz rahatsa, hiç tereddüt etmeden kendinize onay veriyorsanız başvurun.

Başvuruda bulunan arkadaşlara Allah kolaylık versin.